Smukt og provokerende

Børnebilledbogen - indblik & udsyn   af , Bogvennen 2008-2009  
280 sider, gennemillustreret i farver. Bogen koster 228 kr. samt 65 kr. i porto og skal bestilles direkte hos boghaandvaerk@stofanet.dk, tlf. 32 95 85 15 32 95 85 15 . Foreningen for Boghaandværk.
Anmelder: Arguimbau, Damián

Eksportvare: En fornem og spændende antologi fra Foreningen for Boghaandværk om dagens børnebilledbog.

Bogvennen 2008-2009: Børnebilledbogen - indblik & udsyn.

Danske børnebilledbøger er en solid eksportvare, der ofte sælger i et langt større oplag i udlandet end herhjemme, fortæller Foreign Rights Manager i Gyldendal, Louise Langhoff Koch. Det gør hun i Foreningen for Bogaandværks årsbog, Børnebilledbogen - indblik & udsyn, som er et særdeles smukt og gedigent redigeret værk om den aktuelle situation for børnebilledbogen.

Gyldendals Foreign Rights Manager nævner blandt andre Kim Fupz Aakesons Så blev farfar et spøgelse og Kaj-bøgerne af Mats Letén. De bøger, hun nævner, er dog i den mere søde ende. Uden for Danmark er de generelt til de mere nuttede illustrationer. Men de bøger, litteraterne i Danmark selv fremhæver som noget særligt, er langt vildere. Her finder vi for eksempel Oscar K.s og Dorte Karrebæks De tre-serie, som på vanvittigt morsom vis bryder med så mange tabuer, at det ville fylde resten af anmeldelsen at redegøre for det, og deres Idiot, en langt alvorligere billedbog, som ender med et selvmord og et mord, fordi moren ikke kan overskue, hvordan hendes retarderede barn skal kunne klare sig i verden uden hende. Ikke just et børneemne. Lilian Brøgger har sammen med Cato Thau-Jensen illustreret De Mindstes Bibel, som Synne Garff har skrevet teksten til. Denne bog er blevet til i et usædvanligt samarbejde mellem forfatter, illustratorer, grafisk designer og forlag. Usædvanligt, fordi det reelt er sjældent, at samarbejdet mellem illustrator og forfatter er tæt - eller er i det hele taget. Tidligere var det normen, at forfattere og illustratorer ikke mødtes overhovedet.

Det er ekstra sjovt at læse en antologi, der også indeholder svenske og norske bidrag. Det giver et langt mere nuanceret indtryk af den danske børnebilledbog. I Danmark har vi en uhyrlig tendens til selvros. Så er det godt at blive sat på plads af den anerkendte svenske litteraturforsker Ulla Rhedin. Hun skriver, at danske billedbøger generelt er alt for teksttunge. Det er nærmest illustrerede tekster, hvor den gode historie er i centrum, men hvor samspillet mellem illustration og tekst lader meget tilbage at ønske. På samme måde bemærker hun, at naturen er meget fraværende i billedbøgerne - eller i alt fald fiktiv og ubestemmelig, når den optræder. Det samme gælder bymiljøer - det ser for Ulla Rhedin ud, som om Danmark ikke har forandret sig stort siden 50erne.

Hendes artikel er interessant, fordi de øvrige artikler i virkeligheden kun nævner et fåtal af illustratorer - ganske vist alle i særklasse - men sandheden er nok, at det generelle billede er, som Rhedin skriver. De billedbøger, Rhedin nævner, er bare ikke dem, vi generelt fremhæver.

Der er dog ingen tvivl om, at der sker uhyrligt meget på billedbogsscenen i dag. Der er vældigt interessante bidrag om billedromaner og om samarbejdet mellem forfatter og illustrator. Der er sjove, frække og tænksomme illustrationsbidrag fra Rasmus Bregnhøi og afdøde Ole Lund Kirkegaard, hvis ikke tidligere udgivne billedfortælling, Historien om en snor, trykkes for første gang. Den norske billedbogskunstner Stian Hole fortæller (som altid) fængende om skabelsesprocessen, ganske som danske Hanne Bartholin og Lilian Brøgger.

Børnebilledbogen - indblik & udsyn giver anledning til diskussion. Man kan savne en lidt mere debatterende artikel om bogtilrettelæggerens rolle. Den bliver ofte overset, og selv om blandt andet artiklerne om Børnenes Ænsyklopædi og om De mindstes bibel nævner rollen, så er den nok undervurderet i forbindelse med billedbogen. Jeg kan også savne præsentationer af en lang række illustratorer, for eksempel Helle Vibeke Jensen, men vi må leve med, at der er en naturlig grænse for, hvor meget der kan medtages.

Antologien giver på bedste vis et smukt indblik i et litterært og billedrigt område, der er i fuldt flor, og som heldigvis fortsat stritter i alle retninger.

© Damián Arguimbau
NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret