Luk vindue

Ikke tænde lys, mens de kysser!

Tina Bisgaard Norup & Lilian Brøgger (ill.)  : I de allerældste dage. 40 sider. 240 kr. Alma
Lilja Scherfig & Otto Dickmeiss (ill.)  : Året rundt - sjove rim for børn. 24 sider. 230 kr. Carlsen

Af DAMIÁN ARGUIMBAU

Billedbøger. Skønne illustrerede rim for børn og barnlige sjæle.

Lilja Scherfig og Otto Dickmeiss har haft stort held med at pynte på Maylands familiekalendere. På tredje år hænger deres rim og illustrationer i vores køkken og skaber munterhed og ikke mindst et overblik over familiens hektiske aktiviteter. Nu ved jeg ikke, om disse illustrationer og rim var tænkt til disse kalendere, men de kunne sagtens være det. Lilja Scherfig har en direkte tilgang til månedernes karakter. For januar hedder det for eksempel:

»Kulden æder ben og arme,
men hos Carlo får jeg varme.
Hjertet smelter under frakken,
da vi kælker ned ad bakken.«

Det er småt, det er enkelt, og det er ganske smukt. Humoren i rimene kommer også frem, som da den voksne Hella springer op og falder ned på noget så vigtigt som Halloween:

»Ved Halloween er Hella tavs,
på trods af gys og monstersnavs.
Men skrige kan hun, da Fidel
flår hul i tasken fra Chanel.«

Otto Dickmeiss har blik for det morsomme, for i midten af illustrationen ser man den leopardlignende kat mæske sig med en dejlig håndtaske fra Chanel, mens Hella står ved siden af og skriger. Sådan skal Halloween da bare være i børnehøjde.

Lidt mere fyldig er Tina Bisgaard Norups lystige og rytmiske bog med vers om børn og forældre samt en række mere pjankede dyrerim. Især rimene til børn og forældre rammer plet, når man kan læse, at

»Børn i vore dage
får for meget kage,
går for længe rundt med ble,
glaner altid på tv.
Lad dem hel´re svede
med at luge bede.«

Lidt senere i versene kan børnene konstatere, at

»Forældre nu om stunder
tror jorden den går under
hvis en aften ganske kort
deres pc går i sort.
Uden og ku´ klikke
dur de voksne ikke.«

Børnenes sanktionsmuligheder er dog mere begrænsede end de voksnes, naturligvis. Børn kan ikke sende de voksne ud og luge.

Lilian Brøggers illustrationer følger elegant rimenes associationsrækker og springer lige så tossede rundt som rimene. Tina Bisgaard Norup har en humor, der nærmer sig ironi uden at være det:

»I mørke er alle kærester kære,
selv de svære,«

som hun skriver et sted. Logikken er derfor klar: Lad være med at tænde for en pære, mens de kysser i mørke! Rimene er lige så morsomme for voksne, som de er for børn.

Anmeldelse tidligere bragt den 11-02-2011 i Weekendavisen

© Damián Arguimbau

NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret