Luk vindue

Hjertevirus

Anette Steffensen: Hjertevirus. 175 sider, 30 kr. Kan kun fås i festivalperioden 30-9 til 13-10-2002. Udgivet af Den gode historie – på tværs.

Af DAMIÁN ARGUIMBAU

Sex. Det er for unge: porno, homoseksualitet, onani, pædofili, mord og druk

´Hjertevirus´ er det rammende navn på en ny antologi, som er udsendt i anledning af børne- og ungdomsfestivalen ´Den gode historie – på tværs´. Bogen er forudbestilt i ikke mindre end 35.000 eksemplarer, hvilket festivalen til dels kan takke bogens umådelige billige pris for. Festivalen ´Den Gode historie´ starter den 30 september og varer et par uger. Der er et hav af bogrelaterede arrangementer, som man kan finde listet på deres hjemmeside www.dengodehistorie.dk.

´Hjertevirus´ er svær at beskrive. Temaet er ´kærlighed på tværs af køn, alder, etnisk tilhørsforhold, social baggrund og sågar rum og tid´. Den går også på tværs af litterære genrer og indeholder fantasy, science fiction, faktion, realisme, tegneserier, rap-sangtekster og noget, der godt kunne minde om e-mails fra målgruppen selv om kærlighed. Det eneste, ´Hjertevirus´ ikke har, er en lykkelig kærlighedshistorie. Måske har redaktørerne det som Mads Brenøe, at lykkelig kærlighed er for kedeligt; måske er de faldet for dansklærerfagets svøbe: at litteraturpensumet skal være evigt problematiserende; måske er antologien blot en konstatering af, at lige børn leger bedst, for på tværs går det i alt fald slet, slet ikke? Håbet aner man dog mellem linierne af de 10 noveller, en tegneserie, en raptekst og en mængde korte bidrag fra målgruppen selv. Men mod kan man ikke beskylde redaktørerne for at mangle. Her kan man finde sex, homoseksualitet, onani, pædofili, mord, druk, savn og svigt.

Charlotte Blay, der indleder antologien med titelnovellen, har et blink i øjet alt mens hun beskriver den unge Van Chans dilemma, og de forudsigelige konsekvenser af, at han ikke formår at kunne vælge klart mellem to mulige partnere. Men lige så uforudsigeligt og ondsindet virus er, lige så hurtigt glemt er det, når man første er blevet rask igen. Godt gået og fanget lige på kornet! Kim Fupz gør det også godt i sin ´Tennis´, om en dreng, der forelsker sig i en pige langt over hans sociale klasse, og efterfølgende opgiver erobringsforsøget uden nævneværdig kamp. Martin Pedersen lader til gengæld jordpigen Alba kæmpe godt for sit forbudte forhold til drengen Yuri, hvis største fejl er at han er på besøg fra planeten Venus og at venusianere er blå og har kønsorganerne på skulderen. I fantasyland får Kaaberbøl beskrevet et umuligt kærlighedsforhold, der vækker novellens hovedperson af hans naive selvtilfredshed og selvtilstrækkelighed med store konsekvenser til følge.

Lidt sværere er det at forholde sig til rapteksten ´Jernskjorten´ af den danske rapfænomen Malk de Koijn, hvor en 9 årig pige og 10-årig leger sådan her: ´Hun gjorde mig dum da hun sagde ´læn dig tilbage´/Og sutted´ mit flag/Næste dag var jeg lam i laagen – ville ha´ noget – som en hunzi/Men hun sagde ´jeg vil heller´ lig´ ned i min kælder og slik´ paa Nillers Frikadeller...´´ Det er sjovt og stødende på én gang, og som mange af Koijns tekster, ved man knapt, hvilket ben man skal stå på. Bluitgens novelle ´Jeg har en hest´ er velskrevet og dobbeltydig i sin beskrivelse af hovedpersonen. Det er først til sidst, at chokket kommer, og selv der er man i tvivl om hovedpersonens mentale beskaffenhed. Nanna Gyldenkærnes novelle er en sproglig perle om forholdet mellem en dansk dreng og en indvandrerpige. Smuk, bitter og studs på én gang.
Man kunne godt nævne andre af bidragydernes noveller, som Haller, Nilaus, Wungs-Sung og With Vedelsby, der alle er af fin kvalitet, Nilaus mere i den lette genre end de øvriges, og With Vedelsby fræk som bare pokker om pigers seksuelle opdagelsesrejse med hinanden.

Ingen tvivl: antologien er god, men personligt savner jeg lidt af det, der ikke er så forbandet meget på tværs eller i det mindste hvor det lykkes eftertrykkeligt. Det skal ikke at være lige så sukkersødt som en lægeroman, men altså: Lidt glidecreme tør man vel godt anbefale til en eklektisk antologi om ung kærlighed?

Anmeldelse tidligere bragt den 11-10-2002 i Weekendavisen

© Damián Arguimbau

NB: Der kan være mindre uoverensstemmelser mellem den trykte anmeldelse og online udgaven, idet onlineudgaven er uforkortet og uredigeret